Chleb z oliwkami na zakwasie

Chleb z oliwkami na zakwasie

Zorientowałam się, że w ogóle nie mamy chleba na następny dzień. A ponieważ jesteśmy „chlebożercami” i w naszym domu chleb raczej musi być, postanowiłam poszukać jakiegoś prostego i szybkiego przepisu – takiego, który nie wymaga długiego czasu wyrastania. Chodził mi po głowie chleb o wyraźniejszym smaku. Coś innego po prostu. Padło na chleb z oliwkami. Zainspirował mnie ten przepis z bloga Pracownia Wypieków.

Receptura jest naprawdę prosta a efekty zaskakująco dobre. Chlebek pięknie wyrósł w foremkach, mimo iż nie dodałam drożdży, które były przewidziane w oryginalnym przepisie. Potrzebna jest tylko spora porcja aktywnego zakwasu. Trzeba zatem wyjąć go chwilkę wcześniej z lodówki, podkarmić odpowiednią porcją mąki i wody i poczekać aż zacznie pracować. Upieczony chleb jest przepyszny, smakuje lekko oliwkami, choć ich ilość jest na tyle mała, że nie jest to przytłaczający smak. Pasuje do wszelkich słonych dodatków, a więc serów, wędlin i naszych ulubionych past warzywnych. Smakował nam również maczany po prostu w oliwie z solą.

Chleb z oliwkami na zakwasie – przepis

Proporcje na 2 foremki keksówki o wym. 10 x 30 cm

Składniki:

  • 800 g mąki pszennej typ 550
  • 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 600 g wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 20 g soli (ok. 1,5 łyżki)
  • 4 łyżki pokrojonych oliwek (użyłam zielonych, ale mogą być również czarne)
  • 4 gr świeżych drożdży (opcjonalnie)

Wszystkie składniki wymieszaj w misce za pomocą drewnianej łyżki tylko do połączenia składników (jeśli używasz drożdży warto je wcześniej rozmieszać w niewielkiej porcji wody). Następnie przełóż masę do dwóch foremek keksówek o wymiarach 10 x 30 cm wysmarowanych oliwą i obsypanych otrębami (ciasto wypełni foremki mniej więcej do połowy). Przykryj foremki folią spożywczą lub ściereczką obsypaną mąką i odstaw do wyrośnięcia na 2 – 6 godzin. Chleby są wyrośnięte, gdy sięgają do brzegów formy. Czas wyrastania zależy od panujących w Twojej kuchni warunków (dodatek drożdży spowoduje, że chleby wyrosną szybciej).

Pieczenie:

Nagrzej piekarnik do 230°C. Zmniejsz temperaturę do 210°C, włóż obie foremki i zaparuj piekarnik, czyli rozpyl po ściankach piekarnika i po chlebkach zimną wodę ze zraszacza (takiego jak do kwiatów). Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 190°C i piecz kolejne 30 minut. Następnie wyłącz grzanie i trzymaj chlebki w zamkniętym piekarniku jeszcze 10 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika, wyciągnij od razu z foremek, sprawdź czy są wypieczone (gdy popukasz od spodu powinny dawać głuchy dźwięk). Odstaw je na kratce do całkowitego wystygnięcia.

I chleb z oliwkami gotowy! Smacznego!




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *