Witaj na blogu „Chleb na myśli”!
Mam na imię Magda. Marzę o spokojnym życiu, bliżej natury i w zgodzie z jej rytmem. Marzy mi się prawdziwy dom, gdzieś na wsi, z ogrodem i sadem. Wyobrażam sobie smak świeżo zerwanych nowalijek i zapach konfitury z własnych malin.
Rzeczywistość wygląda na razie nieco inaczej. Mieszkam i pracuję w pobliżu wielkiego miasta. Czas płynie mi zbyt szybko – pomiędzy pracą, domem i żłobkiem, do którego chodzi synek – w wiecznych korkach, wiecznie spóźniona.
W całym tym wielkomiejskim pośpiechu przyszło mi na myśl, by piec w domu chleb. Taki prawdziwy. Na zakwasie, który wymaga czasu i uwagi. Bo sprawia mi przyjemność wyrabianie ciasta i obserwowanie jego wzrostu. Bo lubię, gdy w domu roznosi się zapach świeżo upieczonego bochenka. Bo jedną z największych radości jest dla mnie widok synka wcinającego kromkę domowego chleba z masłem (co jest tym bardziej satysfakcjonujące, że tego sklepowego prawie nie jada). Przygotowywanie chleba w domu daje mi namiastkę tego powolnego, spokojnego życia, o którym marzę.
Jestem na początku drogi. Ten blog ma być zapisem procesu poznawania metod i zasad wypieku domowego pieczywa. Z pewnością będę czerpać wiedzę i inspirację do wpisów z innych blogów i książek. Chciałabym dzielić się przepisami na chleby, bułki i inne wypieki wyrastające przede wszystkim na naturalnym zakwasie, który szczególnie mnie fascynuje, choć pojawią się też receptury z użyciem drożdży. Jako początkujący piekarz – amator popełnię pewnie niejeden błąd – i o tych błędach i wpadkach również chciałabym pisać.
Liczę na życzliwe i konstruktywne komentarze.
Zapraszam do lektury!
Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, napisz maila na adres: chlebnamysli@gmail.com