Chleb dyniowy na zakwasie

Chleb dyniowy na zakwasie

Przyszła jesień, a wraz z nią do naszej kuchni zawitała… dynia. W tym roku zaprzyjaźnieni sąsiedzi hojnie obdarowali nas kilkoma pięknymi okazami tego pysznego warzywa. Smażą się więc placuszki, pieką ciasta, bulgocze warzywne curry – wszystko w intensywnie żółtym, dyniowym kolorze. Nie mogło zabraknąć również chleba w barwach jesiennych liści. Zapraszam na chleb dyniowy!

O przepisie

Wypróbowałam kilka przepisów znalezionych w sieci na chleby z dodatkiem dyni, ale z żadnego nie byłam do końca zadowolona. Postanowiłam więc stworzyć własną recepturę. Chciałam, by chleb wyrastał na zakwasie z niewielkim dodatkiem drożdży. Receptura bazuje na mące pszennej (mieszance jasnej i pełnoziarnistej), dzięki czemu miękisz pozostaje puszysty i w miarę lekki. Do przygotowanie chleba potrzebne jest również puree z upieczonej dyni. Jego przygotowanie jest banalnie proste. Potrzebna jest tylko upieczona wcześniej dynia. W sezonie jesiennym piekę na raz jedną dużą dynię pokrojoną na kawałki i przechowuję je w zamrażalniku. Dzięki temu w każdej chwili mam gotową porcję, z której mogę zrobić nawet niewielkie ilości puree. Dodatek dyni sprawia, że chleb ma lekko żółte zabarwienie i delikatny smak. W ostatniej chwili zdecydowałam się też na dodanie pestek dyni. Uwielbiam wszelkiego rodzaju nasiona, więc i w tym przepisie nie mogło ich zabraknąć.


CHLEB DYNIOWY NA ZAKWASIE – PRZEPIS

Proporcje na 1 okrągły bochenek

ZACZYN:
  • 80 g mąki pszennej (typ 550)
  • 80 g wody
  • 30 g startera zakwasu

Wszystkie składniki na zaczyn wymieszaj w misce. Przykryj mokrą ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na około 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.

CIASTO WŁAŚCIWE:
  • 400 g mąki pszennej (typ 550)
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g puree z dyni*
  • 250 – 280 g wody
  • 12 g soli
  • 3 g drożdży instant / 11 g drożdży świeżych
  • 50 g pestek dyni

Połącz w misce cały zaczyn i wszystkie składniki na ciasto właściwe z wyjątkiem pestek dyni. Wodę dodawaj stopniowo, na początku nie więcej niż 250 g. Wymieszaj wszystko i oceń konsystencję ciasta. Gdyby było zbyt gęste, dodaj więcej wody. W tym przepisie ilość wody zależy w dużej mierze od wilgotności dyni. Ciasto wyrabiaj przez kilka minut.

*Dynię należy pokroić na większe kawałki, usunąć pestki, a następnie upiec razem ze skórą w temperaturze 180°C (około 1 h). Po upieczeniu i ostudzeniu odciąć skórę, odważyć odpowiednią ilość i zmiksować na papkę za pomocą blendera.

Fermentacja, formowanie i garowanie:

Przykryj miskę i odstaw ciasto do wstępnej fermentacji na 1,5 – 2 godziny. W tym czasie złóż ciasto 1 – 2 razy. Przy ostatnim składaniu wmieszaj w ciasto pestki dyni. Wyrośniętą masę przełóż na stolnicę lekko oprószoną mąką i uformuj kulę podwijając ciasto pod spód w taki sposób, by widoczna, wierzchnia strona pozostała gładka i ładna. Następnie obsyp kulę ciasta mąką, przykryj ściereczką i pozwól, by chwilę odpoczęła na stolnicy.

Po kilku minutach możesz przystąpić do końcowego formowania: na obsypanej mąką stolnicy połóż ciasto „ładną” stroną do dołu, rozciągnij na płasko, po czym zawiń wszystkie brzegi do środka. Przewróć „ładną” stroną do góry i ostatecznie uformuj rękami albo skrobką w kształt okrągłego bochenka.

Uformowany bochenek przełóż do koszyka rozrostowego obsypanego obficie mąką, najlepiej ryżową. Ciasto wkładamy do koszyka spodnią stroną do góry, czyli „ładną” stroną do dołu. Przykryj koszyk ściereczką i odstaw do garowaniem na około 1 godzinę w ciepłe miejsce (np. piekarnik z włączonym światełkiem).

Pieczenie:

Rozgrzej piekarnik do 250°C. W piekarniku nagrzej blachę, kamień czy patelnię żeliwną, których będziesz używać do pieczenia chleba. Następnie przełóż chleb z koszyka na rozgrzaną blachę, spryskaj wodą, natnij żyletką i włóż do zaparowanego wcześniej piekarnika. W pierwszych minutach pieczenia zaparuj piekarnik jeszcze 1 – 2 razy. Piecz w temperaturze 250°C przez 20 minut, a później w 210°C przez kolejne 25 minut. Po tym czasie wyjmij bochenek z piekarnika, sprawdź czy jest wypieczony (gdy popukasz od spodu powinien dawać głuchy dźwięk). Odstaw na kratce do całkowitego wystygnięcia.

Zapraszam również do zapoznania się z przepisami na chleby na zakwasie.



1 thought on “Chleb dyniowy na zakwasie”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *