Krakersy na zakwasie

Krakersy na zakwasie

Karnawał trwa. Gdy czasy nie sprzyjają wielkim balom i całonocnym imprezom, jedyne co nam pozostaje to kameralne spotkania w gronie znajomych przy lampce wina lub, jeśli ktoś woli, butelce piwa. Przy takiej okazji nie może jednak zabraknąć słonych przekąsek. Zamiast sklepowych chipsów i chrupek zaproponuję Wam dziś krakersy pełnoziarniste na zakwasie.

O przepisie

Inspiracją była dla mnie receptura ze strony King Arthur Baking. W oryginale jest to przepis wykorzystujący nadmiar zakwasu, który powstaje przy prowadzeniu kultury zakwasowej w taki sposób, że codziennie się ją dokarmia. Autor podaje, że ma to być zakwas przefermentowany i niedokarmiony świeżą porcją mąki. Jako że sama przechowuję niewielką porcję kultury starterowej w lodówce i nie mam aż takiej ilości nadprogramowego zakwasu, do zrobienia krakersów musiałam nastawiłam dzień wcześniej normalny zaczyn (zakwas). Tak też podaję przepis. Zakładam bowiem, że niektórzy, podobnie jak i ja, chcieliby upiec krakersy nie dysponując nadmiarem zakwasu.

W oryginalnym przepisie do samego ciasta dodano 2 łyżki ziół, zaś z wierzchu obsypano krakersy tylko solą. Taka klasyczna wersja jest jak najbardziej godna wypróbowania. Ja zrezygnowałam z ziół, a wierzch posypałam ulubionymi ziarnami (słonecznik, pestki dyni, chia) oraz gruboziarnistą solą himalajską. Myślę, że dodatki możemy dostosować do swoich upodobań.

Krakersy świetnie pasują do lekkich alkoholi typu wino czy piwo. Można podać je jako dodatek do sałatki czy serów oraz z wszelkiego typu dipami. Myślę, że mogą się też sprawdzić jako chrupiąca przekąska dla dzieci – w tym przypadku warto oczywiście ograniczyć ilość soli z wierzchu.


KRAKERSY NA ZAKWASIE – PRZEPIS

Proporcje na 2 blachy krakersów

ZACZYN (ZAKWAS):
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g wody
  • 40 g startera zakwasu

Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Przykryj mokrą ściereczką i odstaw na około 10-14 godzin w temperaturze pokojowej. Jeśli masz około 300 g przefermentowanego zakwasu powstałego z dokarmiania kultury zakwasowej możesz od razu przystąpić do przygotowania ciasta właściwego.

CIASTO WŁAŚCIWE:
  • 150 g mąki pszennej chlebowej lub pełnoziarnistej
  • 80 g masła w temperaturze pokojowej
  • pół łyżeczki soli
DODATKOWO:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 – 3 łyżki ulubionych ziaren
  • gruboziarnista sól

Najpierw połącz w misce zakwas (około 300 g) i wszystkie składniki na ciasto właściwe. Następnie zagnieć zwarte ciasto (powinno przypominać niemal ciasto kruche).

Odstaw do lodówki na minimum 30 minut.

Przygotowanie:

Ciasto podziel na 2 części. Każdą nich rozwałkuj na obsypanej mąką stolnicy na cienki placek. Następnie przenieś na papier do pieczenia i rozwałkuj jeszcze bardziej tak, by placuszek był możliwie jak najcieńszy (1-2 mm). Za pomocą pędzelka posmaruj wierzch oliwą z oliwek. Wytnij dowolne kształty nożem lub radełkiem do pizzy. Posyp ziarnami i gruboziarnistą solą wedle upodobania. Dłońmi dociśnij dodatki do ciasta.

krakersy na zakwasie 1

Pieczenie:

Nagrzej piekarnik do 175°C. Papier z przygotowanymi krakersami przenieś na blachę, następnie włóż do piekarnika i piecz każdą partię przez około 20-25 minut aż do zrumienienia.

Zapraszam również do zapoznania się z przepisami na chleby.

krakersy na zakwasie 3
krakersy na zakwasie 2


7 thoughts on “Krakersy na zakwasie”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *