Ciasto na zakwasie ze śliwkami – klasyk z dzieciństwa w nowej wersji

Po drożdżówkach na zakwasie z rabarbarem, które zrobiłam jeszcze w maju, cały czas chodził za mną jakiś słodki wypiek na zakwasie. Wiedziałam już, że to powinno się udać. Skoro zakwas jest w stanie spulchnić chleb czy bułki, dlaczego nie ciasto? Tym razem chciałam upiec prawdziwe, pełnoprawne ciasto w stylu klasycznego, babcinego ciasta drożdżowego oczywiście z dodatkiem sezonowych owoców i pysznej kruszonki. Wymyśliłam więc ciasto na zakwasie ze śliwkami.
O przepisie
Zainspirowałam się przepisem na waniliowe ciasto z jabłkami ze strony W poszukiwaniu SlowfLife. Zamiast mąki orkiszowej chlebowej postawiłam jednak na klasyczną mąkę pszenną typ 550. Zmniejszyłam też ilość cukru i zrezygnowałam z wanilii. Na wierzchu zamiast jabłek wylądowały u mnie śliwki, których teraz jest pod dostatkiem, ale ciasto można oczywiście zrobić także z innymi sezonowymi owocami. Nie mogłam się powstrzymać przed dodaniem solidnej porcji kruszonki. Gdy byłam dzieckiem, to właśnie tę najsłodszą część ciasta zjadałam najchętniej. Dziś mój synek robi dokładnie tak samo. Jasne, że można ją pominąć, by ograniczyć ilość cukru. Wydaje mi się jednak, że warto zostawić sobie tę odrobinę słodkiej przyjemności 🙂
CIASTO NA ZAKWASIE ZE ŚLIWKAMI – PRZEPIS
Proporcje na okrągłą blachę o średnicy 24cm
ZACZYN ETAP I:
- 2 łyżki aktywnego zakwasu (u mnie żytni)
- 50 g mąki pszennej typ 550
- 60 g letniego mleka
Wszystkie składniki na pierwszy zaczyn wymieszaj w misce, przykryj i odstaw na około 12 godzin w temperaturze pokojowej.
ZACZYN ETAP II:
- cały zaczyn z etapu I
- 50 g mąki pszennej typ 550
- 60 g letniego mleka
Wszystkie składniki wymieszaj w misce, przykryj i odstaw na około 4 godziny w temperaturze pokojowej.
CIASTO WŁAŚCIWE:
- 2 jaja
- 120 g cukru
- 400 g mąki pszennej typ 550
- 75 g masła
- 100 ml mleka
- szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Najpierw ubij mikserem jaja z cukrem na puszystą masę. Dodaj cały przygotowany wcześniej zaczyn, masło, mleko i sól, po czym przemieszaj. Następnie stopniowo dodawaj mąkę mieszając delikatnie łyżką po każdej porcji. Po wymieszaniu wszystkich składników, wyrób ciasto ręcznie przez około 2 – 3 minuty. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przejdź do przygotowywania nadzienia.

NADZIENIE I KRUSZONKA:
- około 0,5 kg śliwek typu węgierki
- 70 g masła
- około 70 g mąki pszennej
- około 70 g cukru
Śliwki umyj, rozetnij na pół i wyjmij pestki. Przygotuj kruszonkę: rozpuść masło w garnuszku, dodaj mąkę i cukier. Wymieszaj, by składniki z grubsza się połączyły. Jeśli kruszonka jest zbyt wilgotna (nie tworzą się „grudki”) dodaj nieco więcej mąki i cukru (w równych proporcjach).

Wyrastanie:
Na przygotowane ciasto połóż śliwki rozcięciami do góry i lekko wciśnij je w ciasto. Następnie posyp kruszonką, przykryj i odstaw do wyrastania na około 4 – 5 godzin. Czas wyrastania zależy od panujących warunków. W chłodny dzień polecam włożyć ciasto do piekarnika z włączonym światełkiem. Ciasto jest gotowe do pieczenia, jeśli wyraźnie przyrośnie (przynajmniej o 1/3).
Pieczenie:
Nagrzej piekarnik do 180°C. Piecz ciasto przez około 50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika polecam wykonać test „suchego patyczka”.
Zapraszam również do zapoznania się z przepisami na chleby.

To placek chlebowy, inny w smaku niż na drożdżach fabrycznych, szlachetnych.
Można też na zakwasie pszennym. Można też zrobić to dużo prościej, szybciej, ale wciąż wielokrotnie dłużej, niż na drożdżach piekarskich. Trudno uniknąć fazy zaczynu i długiego czasu wyrastania ciasta
Pomysłu i wykonania gratuluję!
Dziękuję i pozdrawiam.
Zrobiłam dziś pierwszy raz i jestem niesamowicie zaskoczona. To faktycznie ciasto drożdżowe ale bez drożdży, Rewelacyjny przepis! Ciasto jest pyszne, przepyszne 🙂
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie 😊